Wiadomości o podobnej tematyce

  • Behawioralna biometria zastąpi hasła

    W ciągu kilku lat możemy zapomnieć o hasłach dostępu. Smartfony same będą rozpoznawać użytkowników.

  • Prezesami polskich spółek zostają słupy z Ukrainy

    Rodzimi inwestorzy coraz częściej powołują do zarządu firmy obywateli ze wschodu. Dzięki temu unikają odpowiedzialności majątkowej na razie bankructwa.

  • Węgry: Ekspansja polskich firm z sektora budowlanego

    Polskie firmy korzystają z budowlanego boomu na Węgrzech. Z początkiem ubiegłego roku, Węgrzy obniżyli VAT na nowe mieszkania domy z 27 do 5 proc. Na Węgrzech nastąpił boom budowlany - wzrost wartości zawieranych umów wzrósł aż o 30 proc. rok do roku.

  • Polacy kochają zakupy na kredyt

    Polacy uwielbiają zakupy, nawet jeśli trzeba je sfinansować kredytem, a wyprzedaże są dodatkowym impulsem do buszowania na sklepach zarówno stacjonarnych, jak internetowych.

Opublikowany przez Miłosz Pokora | 2017-07-26

Sprzęt restauracyjny

Decyzja o założeniu restauracji jest pierwszym z miliona kroków, jakie musimy podjąć na tej właśnie drodze.

Jest to element, który znacząco zachęca nas do zaangażowania się w ten zakres oraz daje siły do dalszego działania, pod warunkiem oczywiście że posiadamy odpowiednie dla tego celu środki finansowe. Są one w pełni wymagane, z uwagi na kosztowność tego przedsięwzięcia. Decydując się na nie, skupiamy się przede wszystkim na zakupie sprzętu restauracyjnego, który pozwala nadać funkcjonalności naszemu przedsięwzięciu. Niezależnie od tego jaki profil ma ono posiadać, a więc jaka kuchnia ma dominować w jego zakresie, koniecznością w każdej restauracji będą patelnie i garnki. Zdecydowanie różnią się one jednak od tych, którymi dysponujemy w ramach domowych przedsięwzięć kulinarnych, gdyż ich eksploatacja wymaga odpowiedniej jakości.

W przypadku patelni i woków, mówi się przede wszystkim o wysokiej jakości teflonu, jakiej wymagamy w kontekście takich właśnie przedsięwzięć. Teflon jest materiałem chroniącym nasze poczynania kulinarne przed przypaleniem, przegrzaniem, uszkodzeniem, ale też wpływa na możliwości kulinarne, a zwłaszcza na oszczędność takich elementów jak na przykład olej, który nie należy do najtańszych surowców, a którego oszczędność jest niezwykle istotnym elementem. Patelnie pokryte teflonem, posiadające dodatkowo odpowiednio przystosowane powłoki antyadhezyjne to element niezwykle istotny dla jakości produktu. Oczywiście tego rodzaju sprzęt posiada swoją cenę, znacznie wyższą niż w przypadku tradycyjnych produktów, jednak zamówienia do restauracji realizowane są na większą skalę, przez co uwzględniane są liczne rabaty.

Możliwe jest także, teflonowanie powierzchni przez specjalne firmy, które w przypadku restauracji i płyt smażalniczych zdecydowanie bardziej się sprawdza niż pojedyncze naczynia, mniejszej wielkości. Teflonowanie nie jest drogim zabiegiem w skali tak dużego przedsięwzięcia, a bardzo często jest najlepszym z możliwych rozwiązań w restauracyjnej kuchni.

Oto co uchwycił nasz reporter

przemysł chemiczny
procesy chemiczne
gastronomia