Wiadomości o podobnej tematyce

  • Sondaż: Większość Szwajcarów przeciwna zniesieniu abonamentu rtv

    59 proc. Szwajcarów nie chce zniesienia obowiązkowego abonamentu radiowo-telewizyjnego, o czym zadecydować ma wyznaczone na 4 marca referendum - poinformowały na piątek szwajcarskie media powołując się na wyniki sondażu koncernu prasowego Tamedia.

  • Fakt: Staż będzie wliczany do emerytury?

    Jak podaje dzisiejszy "Fakt", czeka was kolejna reforma emerytalna. Prezes ZUS prof. Gertruda Uścińska proponuje, by nie tylko wiek, lecz także staż pracy zebrany kapitał był warunkiem przejścia na emeryturę. Senior miałby dożywotnio wypłacane świadczenie, jeśli przepracuje co najmniej 15 lat!

  • Elektrownia jądrowa będzie budowana

    Elektrownia jądrowa będzie na Polsce budowana, kończą się prace nad przygotowaniem modelu finansowego dla tego projektu - poinformował na czwartek minister energii Krzysztof Tchórzewski.

  • Czerwińska ministrem finansów. Emilewicz ministrem przedsiębiorczości technologii

    We wtorek prezydent powołał Teresę Tatianę Czerwińską na stanowisko ministra finansów. Od 7 czerwca 2017 r. Czerwińska pełniła funkcję podsekretarza stanu na Ministerstwie Finansów. Nowa minister urodziła się na 1974 roku na Dyneburgu na Łotwie (wtedy ZSRR).

Opublikowany przez Ewa Kuc | 2015-05-17

Słodkie życie

Miód towarzyszy ludziom od zarania dziejów.

Doceniony już przez starożytnych, głównie do celów leczniczych. Produkty z miodu są dość popularne i wysoko cenione.

Miód wytwarzany jest przez pszczoły i błonkówki. Zasadniczo dzieli się go na trzy rodzaje:
- miód spadziowy,
- miód nektarowy,
- miód mieszany.

Pobrany miód, po jakimś czasie, ulega krystalizacji. To naturalny proces, który jest charakterystyczny dla miodów naturalnych. Kupując od pszczelarza taki miód, mamy pewność, że nie został poddany niewłaściwej dekrystalizacji i zachował pełną wartość odżywczą.

Miód wykorzystywany jest przez ludzkość, nie tylko do jedzenie, lecz także do wytwarzania specyficznych substancji. Taką substancją jest alkohol, wytwarzany na bazie miodu. Do najpopularniejszych należą: wino miodowe, miodówka (nalewka miodowa), Krupnik Słodkawy Likier, Miód Pitny oraz Tedż Tedż - Miód Etiopski.

Miód znalazł także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kojące i nawilżające właściwości miodu, są znane ludzkości od stuleci. Stanowi doskonały środek do produkcji odżywek do włosów oraz odżywek do ciała. Zapobiega puszeniu się włosów oraz ich elektryzowaniu. Sprawia, że są doskonale odżywione.

Pszczoły dostarczają nam nie tylko miodu. Pozyskujemy od nich także kit, pyłek oraz wosk. Świece z wosku pszczelego są znane i od setek lat. Ceny takich świec są zaskakująco niskie. Zaczynają się już od kilku złotych za sztukę. Niektóre świece, to prawdziwe dzieła sztuki. Nic nie może się nim równać. Wyjątkową zaletą świec wykonanych z wosku pszczelego jest ich wyjątkowy i niepowtarzalny zapach miodowo-propolisowy. Posiada on działanie uspokajające, odprężające, dodatkowo poprawia samopoczucie. Niweluje w domu nieprzyjemne zapachy, nawet zapach dymu tytoniowego. Niebanalne kształty i zaskakujące figurki, stanowią idealny prezent dla mamy, lub innej bliskiej osoby, która lubuje się w produktach pochodzenia naturalnego.

Pszczoły dostarczają nam wielu substancji, które mają sporą wartość. Dlatego dbajmy o nie i ich życie.

Oto co uchwycił nasz reporter

restauracja
gastronomia
jedzenie