Jedzenie

Słodkie życie

Skojarzone z tym artykułem: gastronomia, jedzenie, restauracja

Słodkie życie

(...) specyficznych substancji. Taką substancją jest alkohol, wytwarzany na bazie miodu. Do najpopularniejszych należą: wino miodowe, miodówka (nalewka miodowa), Krupnik Słodkawy Likier, Miód Pitny oraz Tedż Tedż - Miód Etiopski. Miód znalazł także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kojące i nawilżające właściwości miodu, są znane ludzkości od stuleci. Stanowi doskonały środek do produkcji odżywek do włosów oraz odżywek do ciała. Zapobiega puszeniu się włosów oraz ich elektryzowaniu. Sprawia, że są doskonale odżywione. Pszczoły dostarczają nam nie tylko miodu. Pozyskujemy od nich także kit, pyłek oraz wosk. Świece z wosku pszczelego są znane i od setek lat. Ceny (...)

Opublikowany przez Ewa Kuc | 2015-05-17

Bar w Lublinie - od strony językowej

Skojarzone z tym artykułem: gastronomia, jedzenie, żywienie

Bar w Lublinie - od strony językowej

(...) gastronomiczny, który w zależności od pory otwarcia, może posiadać charakter dzienny lub nocny. Wyróżniamy także bar kawowy, czyli zakład gastronomiczny, w którym serwuje się w pierwszej kolejności kawę - różne jej rodzaje i smaki. Charakterystyczne dla niektórych polskich miast są także bary mleczne - w czasach realizmu socjalistycznego, oblegane przez liczne rzesze zgłodniałych Polaków, w tym studentów i ówczesną intelektualną elitę. Dzisiaj bar mleczny to swego rodzaju skansen, w którym odżywają stare zapomniane tradycje. Jest w ich restaurowaniu nutka melancholii, smutku i niczym (...)

Opublikowany przez Miłosz Pokora | 2015-03-18