Wiadomości o podobnej tematyce

  • Gazprom wnioskuje o renegocjację cen gazu!

    Spółki Gazpromu wystąpiły do PGNiG z wnioskiem o renegocjację ceny kontraktowej gazu dostarczanego przez Gazprom na podstawie kontraktu kupna-sprzedaży gazu ziemnego do Polski z 25 września 1996 r. - poinformował PGNiG na komunikacie. PGNiG ocenia, że wniosek był niezasadny.

  • Podatkowe uszczelki: Fiskus kupi puste faktury, aby wyłapywać lewe koszty

    Projekt przepisów, który umożliwi fiskusowi kupowanie pustych faktur, był gotowy. Z nowego prawa urzędnicy skorzystają zapewne dopiero na drugiej połowie roku.

  • "Coradia iLint" - pierwszy na świecie pociąg na wodorowe ogniwa paliwowe

    "Coradia iLint" może zrewolucjonizować regionalne przewozy pasażerskie nie tylko na Niemczech. Ten pierwszy na świecie niskopodłogowy pociąg regionalny nie powoduje emisji CO2 był wyjątkowo cichy podczas jazdy.

  • Uber eliminuje z rynku taksówkarzy - sklepy wyciągają wnioski

    Sklepy wyciągają wnioski z tego, jak Uber eliminuje z rynku taksówkarzy. Wkrótce wprowadzą dostawy społeczne.

Opublikowany przez Miłosz Pokora | 2015-03-18

Bar w Lublinie - od strony językowej

Życie współczesnego miasta to feeria sklepów, firm, galerii oraz lokali gastronomicznych i rozrywkowych.

Pełnią one różne role w życiu  mieszkańców. Przede wszystkim dostarczają rozrywki, pozwalają na spędzenie wolnego czasu i zapewniają jedzenie głodnym klientom. Repertuar dań jest tak różnorodny, jak różnorodny jest przekrój współczesnego społeczeństwa. Śniadania, obiady, podwieczorki, kolacje, małe przyjęcia i większe imprezy - to jedynie niektóre ze składników serwowanego w barach, restauracjach i pubach, żywieniowo-rozrywkowego menu.

Bar definiowany jest najprościej jako zakład gastronomiczny, który w zależności od pory otwarcia, może posiadać charakter dzienny lub nocny. Wyróżniamy także bar kawowy, czyli zakład gastronomiczny, w którym serwuje się w pierwszej kolejności kawę - różne jej rodzaje i smaki. Charakterystyczne dla niektórych polskich miast są także bary mleczne - w czasach realizmu socjalistycznego, oblegane przez liczne rzesze zgłodniałych Polaków, w tym studentów i ówczesną intelektualną elitę. Dzisiaj bar mleczny to swego rodzaju skansen, w którym odżywają stare zapomniane tradycje. Jest w ich restaurowaniu nutka melancholii, smutku i niczym nieuzasadnionej tęsknoty za dawno minioną rzeczywistością. Bar mleczny to po prostu zakład gastronomiczny, w którym podawane są potrawy jarskie, dania mleczne oraz mleko. Słownik języka polskiego wyróżnia też pojęcie bufetu jako pewnej formy lokalu gastronomicznego. Bufet charakteryzuje się tym, że posiłki i napoje spożywa się tam na stojąco lub siedząc na wysokich stołkach. Tyle słownik!

W żadnym słowniku nie znajdziecie jednak pojęcia bar w Lublinie. A taki bar istnieje i zaprasza konsumentów na dobre, pożywne i ładnie serwowane posiłki. Wybór dań jest tu duży, atmosfera doskonała, a obsługa najlepsza na świecie.

Oto co uchwycił nasz reporter

restauracja
catering
gastronomia
jedzenie
żywienie